top of page
  • Jenni Vaskelainen

FAQ Nuuska – usein kysytyt nuuskasta

Tammikuun ensimmäinen blogiteksti käsitteli virheellisiä uskomuksia nuuskasta. Kirjoitus levisi nopeasti sosiaalisen median kanavissa, ja olemme saaneet pyynnön jatkaa tällaista ”tietosarjaa” erityisesti nuuskasta, nuorista ja terveydestä. Tästä innostuneena sarja jatkuukin nyt usein kysytyillä kysymyksillä nuuskasta. Mitä nuoret meidän kanssamme keskustelevat, mikä heitä kiinnostaa? Entä mitä me heille vastaamme?Mitä eri ainesosia nuuska sisältää?

Nuuska valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin poltettava tupakka. Nuuskasta on löydetty liki 30 syöpähaitallista ja 2500 terveydelle vaarallista ainesosaa. Nuuska sisältää muun muassa raskasmetalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia, jotka ovat terveydelle huomattavan haitallisia. Nuuskasta on löydetty arsenikkia, asetonia, torjunta-aineita ja kemikaaleja. Lisäksi nuuskassa on jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakassa.


Miksi nuuska on haitallista nuoren terveydelle?

Nuuska on erityisen haitallista nuoren vielä kehittyvälle aivotoiminnalle. Nuorten aivojen kehitys jatkuu vielä pitkälle murrosiän jälkeen, jopa 23-vuotiaaksi saakka. Nuuskan nikotiini häiritsee aivojen etulohkon toimintaa ja johtaa usein hankaliin keskittymisen, muistin ja oppimisen haasteisiin. Paikallisesti nuuska vaurioittaa hampaita sekä suun ja vatsan limakalvoja, aiheuttaa verenpaineen ja sykkeen nousun ja heikentää näin kaikkea suorituskykyä.


Riippuvuus nikotiiniin syntyy jo muutaman käyttökerran jälkeen. Riippuvuudesta johtuvat vieroitusoireet taas hankaloittavat selviytymistä koulusta ja muista arkisista toiminnoista. Nuuskan, kuten kaikkien tupakkatuotteiden käyttö, altistaa useille syöpäsairauksille. Nuuska ei koskaan ole nuorelle hyvä tuote!


Miksi nuuska aiheuttaa erektio-ongelmia?

Nuuskan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia, jolloin verenpaine ja syke nousevat. Ensimmäiseksi kärsivät pienet suonet, joita peniksessä on runsaasti. Nikotiinista johtuva verenpaineen nousu vaikeuttaa peniksen paisuvaiskudoksen toimintaan. Nikotiini saattaa aiheuttaa myös verisuonikouristuksen peniksen verisuonissa, mikä vaikuttaa paikallisen verenkierron voimakkuuteen. Vastoin yleistä nuorten uskomusta, tämä ei ole vanhojen miesten ongelma – nikotiini heikentää erektiota nuorillakin. Runsaan nikotiinimäärän vuoksi nuuskan käyttö voi aiheuttaa ongelmia jo lyhyen, kertaluonteisenkin, käytön jälkeen.


Ostan nuuskan kaverilta. Miksen voi tehdä niin?

Nuuskan kaikenlainen myynti, luovuttaminen tai välittäminen on Suomessa laitonta. Kaveri, tuttu tai tuntematon eivät saa myydä tai antaa toiselle henkilölle nuuskaa, vaikka molemmat osapuolet olisivat täysi-ikäisiä. Myös nuuskan ostaja syyllistyy rikokseen. Tällöin puhutaan laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä. Kyseiseen rikosnimikkeeseen liittyy tupakkaverolain säännökset maahantuontiveroista, jotka on vältetty laittoman nuuskan myynti- ja ostamisketjussa. Alle 18-vuotias ei saa lain mukaan pitää hallussaan mitään tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä.


Lain mukaan 18 vuotta täyttänyt yksityishenkilö voi tuoda maahan nuuskaa ainoastaan omaan käyttöön ja rajoitetun määrän. Nuuskan tuottaminen ja myynti on kiellettyä kaikissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa paitsi Ruotsissa.Tupakkalain mukaan tupakan myyntirikoksena pidetään esimerkiksi sellaista tapahtumaa, jossa myydään, luovutetaan tai välitetään esimerkiksi nuuskaa.


Saan nuuskaa vanhemmilta. Miksei näin voi tehdä?

Kuten edellä todettiin, nuuskan kaikenlainen myynti, luovuttaminen tai välittäminen on Suomessa laitonta. Edes vanhemmat eivät saa myydä tai antaa toiselle henkilölle nuuskaa, vaikka molemmat osapuolet olisivat täysi-ikäisiä. Vanhemmat toimivat lisäksi kasvatustehtävässä ja ovat siten tärkeitä roolimalleja kasvaville nuorille. Vanhemman kuuluu aina toimia esimerkkinä oikeasta toiminnasta olemalla itse sekä käyttämättä tupakkatuotteita että välittämättä niitä lapsilleen. Nuuska ei ole normaali kulutushyödyke, eikä sitä tule löytyä kodin jääkaapista!


Nuuska on ihan huomaamaton. Mistä ulkopuolinen voi tietää, nuuskaako?

Nuuskan luullaan olevan huomaamaton. Oikeastaan nuuska on hyvinkin havaittavissa: ylähuulen alla pullottaa, nuoren huoneessa haisee ummehtunut minttupurkka, nuoren kukkarosta, kirjoista, repusta ja muista tavaroista löytyy pyöreitä nuuskakiekossa olevia tarroja, vessanpytyn pohjalla lilluu lakritsilta näyttävä kasa, joka värjää ympärillään olevan veden ruskeaksi, nuoren farkkujen taskuun on piirtynyt n. 10cm halkaisijaltaan oleva rengasmainen kuluma, nuori köhii ja rykii sekä syljeskelee usein, nuoren hampaat värjäytyvät nopeasti rusehtaviksi erityisesti kulmahampaista, nuori on levoton, keskittymiskyvytön ja ärtynyt, nuori tarvitsee jatkuvasti kolikoita tai käteistä rahaa (nuuskan ostoon), nuori käyttää rahaa enemmän kuin ennen jne.


Nuuskaaja itse tottuu nopeasti nuuskan, erityisesti tuoreen nuuskan, voimakkaaseen, pistävään hajuun. Sen sijaan ne, jotka eivät nuuskaa, havaitsevat hajun nopeasti. Vähitellen kaikki vaatteet, kassit ja huone haisevat nuuskalta.


Viimeisenä, mutta oikeastaan kaikkein yleisimpänä kysymyksenä nuoret kysyvät seuraavan kysymyksen:


Kumpi on parempi vaihtoehto, nuuska vai tupakka?

Ammattikasvattajana tähän voi vastata vain yhden oikean vastauksen: kumpikaan tupakkatuote ei ole parempi vaihtoehto. Ja jos totta puhutaan ja vaikka ihan aikuisen, terveen naisen ja kolmen lapsen äidin maalaisjärjellä ajatellaan, molemmissa on ihan oikeasti valtavasti terveydelle haitallisia aineisosia ja molemmat johtavat ikäviin seurauksiin.


Vaikka tupakka saattaa vaikuttaa enemmän ulkopuolisiin (passiivinen tupakointi), ei nuuska ole sen turvallisempi tuote: nuuskan nikotiinimäärä on monikertainen tupakkaan verrattuna ja siten nuuska aiheuttaa sekä voimakkaan riippuvuuden että sydän- ja verisuoniston ongelmia hyvinkin nopeasti. Nuuskassa on samat syöpäriskitekijät kuin tupakassa, jos keuhkosyöpää ei lasketa. Sen sijaan suu- ja vatsan alueen syövät tulevat nuuskan lisääntyneen käytön myötä lisääntymään huomattavasti.


Tupakka mielletään vaaralliseksi häkäpitoisuuden, muodostuvan savun ja keuhkosyöpäriskin vuoksi. Samalla ei lainkaan ymmärretä, että nuuskatessa ns. nuuskalientä kulkeutuu jatkuvasti mahalaukkuun, haitalliset ainesosat vaurioittavat ruoansulatuskanavan limakalvoja ja aiheuttaa selkeän syöpäriskin aina suuontelosta peräaukkoon asti. Myös suun vauriot johtavat sen kaltaisiin suuvaurioihin, joita hammaslääkäri ei enää pysty hoitamaan, ja lopulta mahdollisesti suusyöpään.


Kun esitämme nuorille kuuluisan nuuskanäyttelymme, olemme tehneet heille myös ns. kolmen koktailin kattauksen. Yhdessä lasissa on puolitoista desilitraa kylmää vettä ja yksi nuuskapussi, toisessa lasissa on puolitoista deslitraa kylmä vettä ja kaksi nuuskapussia, kolmannessa vesimäärä on sama, mutta nuuskaa on lisätty kolmeen pussiin. Vesi jokaisessa lasissa on ruskeaa ja pahanhajuista.


Kysymme nuorilta, joisivatko he yhden näistä koktaileista. Yksikään ei ole vielä halunnut juoda. Eivätkä he millään tahdo uskoa, että nuuskatessa juurikin samanlainen litku kulkeutuu ensin suusta ruokatorveen, sieltä mahalaukkuun, ohutsuolen kautta paksusuoleen ja lopulta peräsuoleen. Jos nuuskaa yhden kiekon päivässä, voi pohtia, mikä määrä ruskeaa lientä kulkeekaan ruoansulatuselimistön läpi päivässä, viikossa, kuukaudessa, vuodessa…


Hymyä huuleen!

Minna


Minna Salakari on aamuihminen täynnä ideoita. Hän rakastaa kesäiltojen valoa männyn rungossa ja pitkiä kahvihetkiä hiljaisuudessa sekä haasteita, joista maaliskuussa 2017 vastaanotti suurimman: Minna toimii NIKO-projektin projektipäällikkönä, kohtaa terveydenedistämistyössä nuoria ja heidän lähiaikuisiaan Varsinais-Suomen alueella. Minna on terveydenedistämisen asiantuntija, jolta voit kysyä ihan mitä vaan!

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page