top of page
  • Kesätyöntekijä

Myytti ranskalaisten tupakkatottumuksista: totta vai tarua?

Ranskalaisten tupakan polttoon liittyy vahva myytti, jota nostetaan esille esimerkiksi elokuvissa ja televisiosarjoissa. Myytin mukaan ranskalaiset voivat tupakoida kaikkialla ja milloin tahansa, mutta pitääkö se oikeasti paikkaansa? Nizzassa käydessäni tarkkailin ihmisten toimintaa tupakan polton ja muiden nikotiinituotteiden käytön suhteen. Euroopan maiden välistä tupakkavertailua on tehty jo monena vuonna. Tupakkavertailu on tupakkapoliittisia toimenpiteitä koskeva maalistaus. Kuitenkin vuoden 2019 raportti kehottaa Suomea ottamaan tuotemerkittömät nikotiinituotteiden pakkaukset käyttöön. Raportissa oli mukana 36 Euroopan maata ja listauksen kärjessä olivat Ranska, Iso-Britannia ja Irlanti. Suomi oli kuudentena. Kolmenkärjen maissa on kaikissa otettu käyttöön tuotemerkittömät tupakkarasiat ja siksi Suomeakin kehotetaan. Suomella on projektin alla olla täysin savuton vuoteen 2030 mennessä. Savuton tarkoittaa kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista, ja siksi tupakkavertailusta onkin paljon hyötyä. Sen avulla saadaan vinkkejä muilta mailta ja siten omaa toimintaa pystytään kehittämään helpommin. Ranskassa on käytössä tuotemerkittömät nikotiinituotteiden pakkaukset ja esimerkiksi vuonna 2006 Ranskassa rajoitettiin runsaasti julkisilla paikoilla tupakan polttamista. Ravintoloissa, kouluissa ja baareissa kiellettiin polttaminen kokonaan. Jos polttamisesta jäi kiinni, oli mahdollista saada 500 € sakko tai muu rangaistus. Satojen eurojen sakkoa vastaan kuitenkin tehtiin vuonna 2007 oikeudellinen haaste, mutta se hylättiin saman tien. Ranskan 67 miljoonan väestöstä noin 13 miljoonaa asukasta polttaa päivittäin tupakkaa. Nizzassa sähkösavukkeiden käyttö oli kuitenkin selvästi yleisempää kuin perinteisen tupakan. Perinteistäkin tupakkaa poltettiin, mutta varsinkin nuorten keskuudessa sähkösavukkeet olivat nousseet suureen suosioon.




Puffit eli kertakäyttöiset sähkösavukkeet saapuivat Ranskan markkinoille syksyllä 2021. Niiden käytön ja myynnin kieltoa haettiin jo lokakuussa 2022. Myös esimerkiksi Irlannissa, Belgiassa, Skotlannissa ja Saksassa vaaditaan samaa. Syynä tähän on niiden valtava suosio juuri nuorten keskuudessa. Sen lisäksi, että kertakäyttöisiä sähkösavukkeita markkinoidaan värikkäissä pakkauksissa, mikä houkuttelee nuoria, niin on monia muita syitä niiden suurelle suosiolle. Puffien hinta on halvempi, ne sisältävät 600–2000 puhallusta ja niissä on jopa 2% nikotiinia. Kaikki tämä on suunniteltu nuoria varten. Alliance contre le Tabac (ACT) -tutkimusten mukaan 28% tutkimukseen vastanneista nuorista oli aloittanut nikotiinituotteiden käytön puffien avulla. Tämän ja kaikkien muiden syiden takia 22 ympäristö- ja kansanterveysjärjestöä vaatii puffien kieltämistä. Järjestöt korostavat puffien suurta roolia nikotiiniriippuvuuden aloittajana ja tutkijat sanovatkin niiden olevan portti nikotiiniriippuvuuteen. Puffit sisältävät nikotiinisuoloja, jotka aiheuttavat riippuvuutta samalla tavalla kuin itse nikotiini. Nikotiinisuola on uudempi keksintö ja sitä käytetään esimerkiksi puffeissa perinteisen nikotiinin tilalla. Nikotiinisuola vaatii höyrystyäkseen korkeampia lämpötiloja kuin tavallinen nikotiini ja se ei imeydy yhtä tehokkaasti elimistöön kuin tavallinen nikotiini. Nikotiinisuola tehdään tavallisesta nikotiinista, johon lisätään tiettyjä happoja. Happojen lisääminen tarkoittaa sitä, että nikotiinisuolaa sisältävän nikotiininesteen höyrystymispiste laskee, ja nikotiininesteissä pystytään käyttämään korkeampia nikotiinipitoisuksia ilman epämiellyttävää kurkkutuntumaa, joka tulisi tavallisen nikotiinin yhteydessä samoilla nikotiinipitoisuuksilla.


Teiden ja katujen varsilla oli kauppoja ja kioskeja, joista pystyi ostamaan kaikkia nikotiinituotteita. Ravintoloiden väleissäkin oli kauppoja ja niissä kävi tauotta ihmisiä ostoksilla. Moni sähkötupakkakaupan oviaukko ja näyteikkunat oli tehty värikkäiksi ja puoleensavetäviksi, jotta nuoret innostuisivat niistä. Nikotiinituotteista siis tehdään nuoria ihmisiä puhuttelevia, vaikka samaan aikaan niistä yritetään päästä eroon. Nuuskaa ei kuitenkaan näkynyt Nizzassa sähkötupakan ja perinteisen tupakan rinnalla. Varmasti ihmiset niitäkin käyttivät, mutta esimerkiksi julkisilla paikoilla ei lojunut ainuttakaan nuuskapussia. Myöskään tupakantumppeja ei näkynyt missään ja kadut olivat täysin siistejä. Myytti ranskalaisten polttamisesta pitää siis osittain paikkaansa, mutta ajan kuluessa se on muuttunut nykyaikaisempaan suuntaan. Kuitenkaan kaikkialla ei saa tupakoida ja sisätiloissa ollaankin hyvin tarkkoja polttamisesta.

Comentários


bottom of page