top of page
  • Jenni Vaskelainen

Savuttomuus on muotia


Muoti muuttuu. Eri aikakausina muodissa ovat olleet monet asiat. Esimerkiksi 1970- luvulla muodissa olleet lantiohousut, jotka olivat lantiolta matalat ja lahkeista leveät. Housut pysyivät ylhäällä 5 cm leveän James-vyön avulla. Näissä housuissa lantion mataluus oli SE JUTTU. Oli myös tärkeää, että paita (korkeakauluksinen poolo) oli riittävän lyhyt, niin lyhyt, että napa ja selkä näkyivät matalien lantiohousujen välistä.

Niin hyvännäköiset kuin housut olivatkin, aiheuttivat ne vartalon muokkaantumista: lantion selkäpuolelle muodostui ”ihrapahkurat”, joita nykyään kutsutaan ”jenkkakahvoiksi”. Housut eivät kuitenkaan vieneet rahaa sen enempää kuin muutkaan housut, eivätkä terveyttä ainakaan pysyvästi. Kroppa palautui entiseen malliinsa housujen mallien muuttuessa.

Tupakointikin on ollut muotia. Ainakin joskus ja ajoittain. Tupakasta ei kuitenkaan pääse niin helposti eroon kuin vääränlaisista housuista tai niiden muokkaamasta vartalon epäsymmetriasta. Tupakointi vie myös huomattavasti rahaa ja vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Oletko joskus miettinyt, miten paljon rahaa ja aikaa tupakointi vie?

Jo lyhytaikainen tupakointi aiheuttaa sekä psyykkistä että fyysistä riippuvuutta. Tupakka pitää polttaa ennen autoon menoa, sieltä tullessa, ennen tärkeää tapaamista tai tenttiä, kun jännittävä tilanne on ohi, ruokailun jälkeen ja kahvin jälkeen. Jos ei jostain syystä pysty tupakkaa polttamaan, se käy hermoon! Sitä riippuvuus teettää. Kannattaa siis miettiä, hankkiiko itselleen riippuvuuden, joka määrää ja jopa määrittää elämää.

Puhumattakaan rahasta. Tupakointi on kallista: tupakka-askin hinta on noin seitsemän euroa. Jos polttaa askin päivässä, tulee viikkohinnaksi 49 euroa. Riittävätkö rahat tähän? Ja ennen kaikkea, kannattaako rahansa käyttää näin? Kuukaudessa tupakointi tulee samalla laskukaavalla laskettuna kustantamaan noin 200 euroa. Savuna ilmaan! Tällä rahasummalla saisi esimerkiksi lomailtua, käytyä elokuvissa, hengailtua ystävien kanssa, käydä pitsalla, maksaa mopokorttia, ostaa vaatteita ja kustantaa harrastuksen.

Tupakointi vie myös terveyden. Se lisää keuhko-, suu-, ja syöpäsairauksia, heikentää kuntoa, huonontaa keskittymiskykyä, vaurioittaa hampaita ja aiheuttaa käsien, vaatteiden, hiusten ja hengityksen pahanhajuisuutta. Oletko tullut miettineeksi, miten pahalta tupakoitsijan suu maistuu suukotellessa? Eikä nuuska maistu eikä haise sen paremmalta.

Savuttomuus on muotia - omia valintojaan kannattaa pohtia!

Päivi

Kirjoittaja on 56-vuotias entinen tupakoitsija Päivi, joka opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa ylempää sosionomin tutkintoa. Päivi omaa myös hoitajan koulutuksen. Kirjoittaja on huomannut, että terveysasiat kiinnostavat yhä enemmän kun ikää karttuu.

Recent Posts

See All
bottom of page