top of page
  • Jenni Vaskelainen

Rakkaus on verbi


Rakkaus ei ole tunne, se on päätös. Päätös, jonka taustalla on kohtaaminen ja sen synnyttämät ihastus ja intohimo. Alttarilla pappikaan ei kysy ”Tuntuuko hyvältä?" Hän kysyy: ”Tahdotko?” Rakkaus on siis tahtomista. Se on sitoutumista monenlaisiin tilanteisiin ja tapahtumiin; olet vierellä, vaikka on vaikeaa, kannattelet. Olet myös läsnä.

Rakkaus on sitoutumista. Rakkaus on sitä, että päästää jonkun toisen, tärkeän ihmisen, lähelle. Rakkaus on päätös siitä, että kävi miten kävi, toinen menee aina edelle. Tämän voi helposti tunnistaa miettiessään lapsiaan, puolisoaan, vanhempiaan, ystäviään. Mutta erityisesti lapsiaan.

Jo ensihetkestä lapsi täyttää sydämen, ja rakkauden määrä on niin mittava, että luvuksi sitä on vaikea pukea. Sen sijaan tekoina se helppo ilmaista: rakkautta on pitää sylissä, hymyillä, ruokkia, pukea puhtaisiin vaatteisiin, laulaa unilaulu ja silittää posken nukkaa. Valvoa valittamatta.

Rakkaus on tekemistä ja tekoja yhteiseen hyvään, onnistumiseen, kyvykkyyteen ja päättämiseen. Se on tekoja lähimpien hyväksi. Rakkaus ei ole aina romanttista, ystävääkin voi rakastaa.

Tunnetaitoja opetellessa on hyvä huomata, että pelkkä rakkauden tai tykkäämisen tunnustaminen ei riitä – tarvitaan tekoja. Miltä rakkaus sitten näyttää tekoina, jos pohdimme omaa parisuhde-, vanhemmuus- tai ystävyysmalliamme? Se on vierekkäin olemista, villasukkahiihtoa olohuoneessa, metsälenkki yhdessä, illan viimeinen tekstari tai kirjan lukemista ääneen.

Entä miltä rakkaus näyttää, kun otamme kohteeksi nuoren? Rakkautta on…

- kuulla ja kuunnella.

- nauraa yhdessä.

- lohduttaa, kun itkettää.

- asettaa rajoja.

- sanoa hyvää huomenta.

- jakaa itselle ostama suklaapatukka.

- kysyä ”Mitä kuuluu?”

- olla kiinnostunut nuoren koulutehtävistä.

- suuttua ja leppyä.

- antaa nuoren nukkua iltapäivään vapaapäivänä.

- osoittaa puolisolleen rakkautta nuoren nähden.

- hymyillä tullessa ja mennessä.

- kertoa ääneen, kuinka paljon tykkää.

Rakkaus on monenlaisia tekoja. Ja vaikka arjessa usein tuntuu, että aika tai voimavarat eivät riitä, kovin pienillä teoilla voi ohimennenkin osoittaa nuorelle (ja vanhemmillekin!), että hän on tärkeä. Rakas.

Tunteet tulevat ja menevät, ne ovat hetkellisiä. Rakkaus sen sijaan on verbi, muista käyttää sitä!

Minna

Recent Posts

See All
bottom of page