top of page
  • Jenni Vaskelainen

TERVEELLISTÄ NUUSKAA EI OLE OLEMASSA!

Olet varmasti joskus kuullut seuraavat nuuskan käyttöä puolustavat kommentit:

”Mä käytän vaan terveellistä nuuskaa!”, ”Nuuska on paljon parempi vaihtoehto kuin tupakka…”, ja ”Ruotsalainen nuuska ei ole terveydelle haitallista.”


”Nuuska ei aiheuta terveyshaittoja, siitä on tutkittua tietoa!” lause sisältää lisäksi nanosekuntia nopeamman liikesarjan: käsi taskuun, puhelin käteen ja kaverin postaama someviesti esiin. Viestissä on kolme riviä jostain isommasta kokonaisuudesta irrotettua tekstiä. Siinä sanotaan suurin piirtein niin, että nuuska vaikuttaa suotuisasti suorituskykyyn, hapensaantiin ja lihasten palautumiseen. Lähdemerkintää ei ole, eikä alkuperäisen viestin lähettäjästä ole tietoa. Mutta ihan tosi juttu! Puhelin takaisin taskuun, toisesta taskusta nuuskakiekko käteen ja nuuska huuleen. Terveystuote!


Nuuskan puolustajilla – tavallisesti sitä käyttävillä – on valmiina puolustuspuheita ja tutkittua (positiivista) tietoa nuuskan terveellisyydestä ja haitattomuudesta. Nuoret kokevat nuuskan olevan vaarattomampaa kuin tupakka, jopa terveyttä ja suorituskykyä kohentava tuote. Olemme kolmen vuoden aikana kuulleet lukuisia kaneetteja siitä, että nuuska, erityisesti ruotsalainen nuuska, on hyväksi muun muassa siksi, että ”Ruotsissa naislääkärit ja -urheilijatkin käyttävät nuuskaa.”


Olemme kuulleet myös seuraavat nuuskan puolustuspuheet: tutkimusten mukaan nuuska ei nostanut verenpainetta, nuuskaa käyttäville urheilijoille ei tullut astmaa, nuuskassa on vähemmän syöpää aiheuttavia ainesosia kuin tupakassa, nuuska ei aiheutakaan haimasyöpää, nuuskatutkimuksethan kohdistuvat vain hiiriin tai rottiin, nikotiinin on todettu olevan stimulantti, ei päihde, nuuskasta on tutkitusti hyötyä keskittymiseen, ja laivalta ostettu nuuska ei voi olla terveydelle haitaksi – miksi sitä muuten siellä myytäisiin?


On kuitenkin vain yksi totuus: terveellistä nuuskaa ei ole olemassa. Mihin tämä sitten perustuu? Kokosimme vahvimman näytön nuuskan terveysriskeistä nuorille ja nuorten lähiaikuisille. Nuuska kun aiheuttaa uusimman ja parhaimman tutkimustiedon mukaan ongelmia suunterveydelle, kognitiivisten toimintojen heikentymistä (muistitoiminnot, keskittyminen, oppiminen), nikotiini nostaa verenpainetta ja sykettä, jolloin verisuonet supistuvat ja hapenottokyky heikentyy. Kaikki nikotiinituotteet aiheuttavat erektiohäiriöitä, päänsärkyä ja vatsaoireiluja jo lyhyessä käytössä. Nuuskassa on lisäksi nikotiinia runsaasti, mikä aiheuttaa nopean koukuttumisen ja sen myötä voimakkaat vieroitusoireet.Choudhary ja Qudeer (2019) todistivat, että nuuskalla ja sähkösavukkeilla on haittavaikutuksia sydän- ja verisuoni- sekä hengitysjärjestelmiin – nuuskan käyttö on johtamassa merkittävään kansanterveysongelmaan.


Nuuska on nopeasti addiktoiva, aivotoimintaan vaikuttava nikotiinituote, jonka käyttö johtaa suurempaan suun- ja ruokatorven syöpien, haimasyövän, keuhkosyövän sekä kohdunkaulan ja eturauhassyövän riskiin. Nuuskan käytön riskit ulottuvat pitkälle: ruotsalaisessa tutkimuksessa nuuskaa raskausaikana käyttäneiden vanhempien lapsilla mitattiin selkeästi korkeampia verenpainearvoja ja sykkeen vaihteluja kuin lapsilla, joiden äidit eivät raskausaikana käyttäneet nuuskaa.


Nuuskaamisen, verrattuna lumevalmisteeseen, on todettu lisäävän urheilijoiden henkisen väsymyksen tasoa ja henkistä kuormitusta sekä vähentävän havaittua valmiustasoa. Nuuskaa ei voida pitää ergogeenisena eli energiaa tuovana aineena. Päinvastoin, havaitut vaikutukset kognitiivisessa toiminnassa ”syövät energiaa”.


Edeltä mainittujen lisäksi on selkeitä viitteitä, että nuuskan käyttö on yhteydessä mielenterveydenongelmiin, tyypin 2 diabetekseen, Parkinsonin tautiin, MS-tautiin, nivelreumaan, ennenaikaiseen synnytykseen, aivoinfarktiin, sydänlihastulehdukseen ja sydäninfarktiin. Nuuska ei ole terveystuote.


Aiemmin kirjoitin, että on olemassa vain yksi totuus. Oikeastaan on olemassa toinenkin totuus: …kun sinne huulen alle ei kuulu säilöä mitään. Ei edes purkkaa tai nakinpalaa.


Joten hymyä huuleen!


Minna

Comments


bottom of page