top of page
  • Jenni Vaskelainen

Koronavirus on hyvä syy lopettaa tupakointi ja nuuskaaminen

Kaikki tupakkatuotteet ovat terveydelle haitallisia. Tiedetään, että ne aiheuttavat muun muassa syöpäsairauksia, sydän- ja verisuonisairauksia, verenpaineen ja sykkeen nousua sekä voimakkaan riippuvuuden. Nikotiini on erityisesti nuorten aivojen normaalille kehitykselle myrkkyä!Kaiken lisäksi tiedetään, että tupakoitsijoilla on korkeampi riski saada koronavirustartunta, koska tupakointi alentaa keuhkojen toimintakykyä.

Helsingin Sanomien uutisessa todettiinkin tupakoitsijoiden kuuluvan koronavirustartunnan riskiryhmään. Tupakointi kuormittaa erityisesti hengityselimien limakalvoja, jolloin koronavirus iskee syvälle niihin. Paljon syvemmälle kuin ei-tupakoitsijalla. Mitä pidempään on tupakoinut, sitä todennäköisemmin keuhkoista on löydettävissä kroonista limakalvontulehdusta ja keuhkolaajentumaa.


Koronavirus aiheuttaa usein tulehduksen keuhkoihin, jolloin veren happipitoisuus laskee. Terve sydän kestää hapen puutetta paremmin kuin sydän- ja verisuonisairauksista sairastavan ja tupakoivan sydän. Tupakkatuotteiden käyttö on yksi merkittävimmistä verenpainetautia aiheuttavista tekijöistä ja usein myös muiden sydänsairauksien taustalla. Tupakkatuotteiden käyttö yhdistettynä esimerkiksi verenpaine- tai keuhkotautiin lisää koronavirusriskiä jo merkittävästi.


Kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan tupakoinnin lopettaminen on terveysteko, erityisesti koronavirusepidemian aikaan.

Sama koskee nuuskaa – nyt jos koskaan tuotteen käyttö kannattaa lopettaa. Ei pelkästään saatavuusongelmien vaan myös oman terveytensä ylläpitämiseksi. Nuuskaajien kohonnut riski saada koronavirus perustuu kädestä suuhun -periaatteeseen. Nuuskaaja koskee käsin nuuskapussiin, jonka laittaa seuraavaksi suuhunsa. Käsissä olevat virukset siirtyvät limakalvoille, joissa viruksen on helppo lisääntyä ja levitä. Samalla suusta siirtyy käsiin suussa olevia viruksia, jotka leviävät käsien välityksellä muualle, esimerkiksi pinnoille. Pintoja pitkin ne leviävät toisiin ihmisiin.


Useimmat tupakkatuotteiden käyttäjät tunnistavat ja tietävät tupakoinnin riskit ja terveyshaitat, mutta käytön lopettaminen on silti vaikeaa. Tahdostakaan lopettaminen ei usein ole kiinni: 60 % tupakoijista haluaa lopettaa tupakoinnin ja 40 % on ainakin joskus yrittänyt lopettaa sen.


Lopettamiselle on monia tapoja. Toisille sopii lopettaminen ”kuin seinään”, toisille parempi tapa on ensin vähentää tuotteiden käyttöä ja vasta sitten lopettaa. Olemme koonneet lyhyen vinkkilistan lopettamisen tueksi:


  • Tupakoinnin ja nuuskankäytön lopettamiseen kannattaa valmistautua huolella.

  • Mieti omat syysi lopettamiselle. Mitä hyötyä ja haittaa tupakasta tai nuuskasta sinulle on?

  • Mieti, missä tilanteissa ja tunnetiloissa tupakoit tai nuuskaat?

  • Aseta itsellesi päivämäärä, jolloin lopetat, kirjaa se ylös.

  • Valtaosa nikotiinituotteiden lopettajista saa vieroitusoireita, jotka kestävät yhdestä neljään viikkoon. Vieroitusoireet helpottavat päivä päivältä. Usko siihen.

  • Liikunta, ulkoilu ja muut harrastukset helpottavat pitämään ajatukset poissa nuuskasta ja tupakasta. Lisää päivääsi mahdollisimman paljon kiinnostavaa tekemistä.

  • Kerro päätöksestä läheisille ja kavereille. Lopettakaa yhdessä.

  • Ota yhteyttä terveydenhoitajaan tai muuhun ammattilaiseen – vaikka meihin Nikolaisiin! – jos tuntuu, että et selviydy itsenäisesti lopettamisesta.


Muista pestä kädet!


Minna

Commentaires


bottom of page