top of page
  • Jenni Vaskelainen

Mitä nuuskan käytön tilalle?


Parhaimmillaan pakkomielle nikotiinin käyttöön näkyy nuoren perusteluissa: "Mut ku kaikki muutkin nuuskaa". Se ei pidä paikkaansa. THL:n mukaan 14–18-vuotiaista pojista 10 ja tytöistä kahdeksan prosenttia tupakoi ja/tai käyttää nuuskaa päivittäin. Mutta nuuskan käytön myötä nuoren kokemus ympäristöstä muuttuu pikkuhiljaa riippuvuutta tukevaksi.

Nyt osa sanoo, että aina aikuiset saarnaavat nuuskaamisen vaaroista. Se valuu pois nuoren mielestä kuin vesi hanhen selästä. Siksi NIKO-projekti onkin niin erinomainen. Projektin työntekijä ei saarnaa, vaan osallistaa nuoria miettimään nuuskan käyttöä ja sen vaihtoehtoja itse.

Nuoret ovat tosi fiksuja. He ymmärtävät nopeasti nuuskaan terveyshaitat saadessaan asiallista tietoa nuuskapropagandan sijaan. Erityisen tärkeää on, että nuuskan käyttöä ja terveellisiä elämäntapoja tarkastellaan rinnakkain ja nuorisoporukassa.

Nuorten maailmassa valinnat, trendit, paineet ja ihailun kohteet ovat usein intohimoisen ehdottomia. Lisäksi ajatukset, tunteet ja odotukset vaihtelevat nopeasti. Pari kuukautta sitten fiilisteltiin nuuska huulessa. Nyt ollaan osa ruokavaliota tarkkailevia snoukkaajia, joiden mielestä nuuskan käyttö on luuserin valinta.

Nuorena kokeillaan erilaisia rooleja. Kielletyt jutut kiinnostavat eniten – ja mitä kaverit edeltä, sitä muut perässä. Kun nuuskaamisen terveysvaikutuksista puhutaan riittävästi, mystiikka käytön ympäriltä haihtuu. Sen jälkeen nuuskan käyttö ei ole enää ”se” juttu.

Nuuskan käytön tilalle tulee muita juttuja esimerkiksi rahojen säästyessä. Nuori voi käydä enemmän vaikkapa leffassa tai ladata uuden maksullisen pelin pelikoneeseen. Tarjota ekalle seurustelukumppanille illallisen tai ostaa tärkeän ihmisen älypuhelimeen uudet kuoret. Ei siis välttämättä mitään ihmeellisiä, mutta nuoren elämässä tärkeitä asioita.

Monelle nuorelle on tärkeää kokea seikkailuja ja hakea kehon ja mielen rajoja. Se onnistuu parhaiten hyvien harrastusten, lomareissujen ja elämysten kautta. Elämyksiä voi kokea vaikkapa laskettelurinteessä, nuorisovaihdossa ulkomailla tai ihan vain kotona pullaa leipoen vanhemman ja kavereiden kanssa. Niihin kaikkiin nuuska tai päihteet sopivat huonosti.

Nuuskan käytön tilalle tulisi mieleen äkkiä ainakin sata vaihtoehtoa. Mitä vaihtoehtoja itse ajattelet? Kirjoita vastauksesi kommenttikenttään.

Jan

Jan Holmberg on mielenterveys- ja päihdehoitotyön asiantuntija. Hän on sairaanhoitaja (YAMK), kouluttaja ja tietokirjailija. Kohtaamiset nuorten ja vanhempien kanssa perustuvat kokemukseen, suoruuteen, luottamukseen ja inhimillisyyteen.

bottom of page