top of page
  • Jenni Vaskelainen

Miten sinä valitset?


”No, en juurikaan jaksa urheilla, mutta syön senkin edestä terveellisesti.”

”Tiedän, ettei pitäisi, mutta voin [täytä tähän oma paheesi], sillä kävin eilen lenkillä."

”Voin ostaa tämän paidan, sillä jätin viimeksikin karkit ostamatta.”

Kuulostaako tutulta? Terveysvalinnat ovat tasapainoilua tiedon, tunteen ja uskomuksen välillä. Vaihtoehtoja on lukemattomia. Tunnet ehkä jonkun kaverin, jolla on aina jokin hyvä syy kaikelle toiminnalleen, mutta oletko koskaan pohtinut, millaisilla asioilla itse käyt kauppaa itsesi kanssa? Onko vaakakuppien tasapainoisuus kiikkulaudan molemmissa päissä se keskitie, joka takaa terveyden, vai onko ehdottomuus toiseen puoleen satsaamisessa autuaaksi tekevä voima? Vastauksia taitaa olla yhtä paljon kuin tätä pohtivia ihmisiä.

Päätin itse jo alle kymmenvuotiaana, etten tule ikinä edes maistamaan tupakkaa. Pidätin hengitystä kulkiessani tupakkapaikkojen ohi. En pohjannut päätöstäni tietoon vaan tunteeseen. Tieto on tullut myöhemmin. Olen kohta neljäkymmentä, ja tämä päätös on pitänyt. Lukiossa kaveri yritti viikoittain saada minut edes maistamaan. Kolmen vuoden jälkeen hän kertoi arvostavansa sitä, etten näin tehnyt.

Mitä on terveys? Mitä se kenellekin tarkoittaa? Näiden asioiden äärellä olin kaksi vuotta tehdessäni opinnäytetyötä Turun ammattikorkeakoulussa Lounais-Suomen Syöpäyhdistykselle syövän ehkäisyn ja terveyden edistämisen toimintamallin parissa. Tästä samasta mallista ponnistaa maailmalle myös NIKO! Toimintamallia ja terveydenedistämistä voi ”avata” myös nostamalla kolme olennaista kysymystä esille:

1. Teetkö itse omat valintasi?

Mihin pohjaamme valintamme? Ammattilaisen ohjeisiin vai kenties kaverin esimerkkiin? Tietoon, tunteeseen vai uskomukseen? Meidän jokaisen on tärkeää tulla vastuullisemmaksi omasta terveydestämme ja valinnoistamme. Se, ettei uskalla ottaa selvää, ei poista ongelmia. Se ei myöskään suojaa seurauksilta. Tärkeää on tiedostaa, että vaikka aina emme voi valita sairautta tai terveyttä omilla valinnoillamme, voimme tehdä isoja ja pieniä valintoja terveyden hyväksi.

2. Kenen tietoon voit luottaa?

Luotettavina lähteinä pidetään usein perheenjäseniä, ystäviä tai vaikkapa julkkiksia, jotka tulevat valinnoillaan näkyvästi esille. Sosiaalinen media on täynnä ihmisiä, joilla on juuri se oikea ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Terveysalan ammattilaisiin ei jostain syystä aina uskota tai haluta uskoa. Ehkä heidän antamaansa tietoa myös uskalletaan kyseenalaistaa eniten. Jokaisen tulisi kuitenkin saada puolueetonta, tutkittua ja oikea-aikaista tietoa terveydestä ja omien valintojen vaikutuksesta niihin. Sinä päätät lopulta, kenen antamaan tietoon luotat.

3. Miten pidät kiinni valinnoistasi?

Kun hyvä päätös on tehty, miten varmistetaan hyvän päätöksen tai tavan pysyvyys? Monissa projekteissa, joissa on tuettu esimerkiksi tupakasta vieroittautumista, on jälkeenpäin todettu hyödyn päättyneen samanaikaisesti projektin kanssa, ja ihmiset ovat palanneet tuttuihin tapoihinsa. Jos on päättänyt olla kokeilematta tupakkaa, miten tässä päätöksessä voi pysyä, kun ystäväpiirissä se kyseenalaistetaan päivästä toiseen? Jos pääsee uudenlaisen, terveellisemmän elämän alkuun, miten tätä valintaa tuetaan?

Tärkeäksi nouseekin juuri tuen ja seurannan merkitys. Tuki voi olla vaikkapa se yksi kaveri, joka antaa henkisen tuen päätökselle, tai puhelinsoitto ammattilaiselta, joka varmistaa, että kaikki menee hyvin. Ja kysyy, onko tarvetta lisätuelle. Tieto, että voi valita, ja tunne, että joku välittää.

Satu

Satu Takala on terveydenedistämisen asiantuntija ja fysioterapeutti (YAMK). Satu on raikas, uudistava tuulahdus ennaltaehkäisevän työn kentällä – hän innostuu, selvittää ja jakaa tietoa eteenpäin ammattitaidolla. Sadun työstämään terveydenedistämisen malliin pääset tästä.

bottom of page