top of page
NUUSKA
LAINSÄÄDÄNTÖ
SÄHKÖTUPAKKA
FAKTAA JA VINKKEJÄ

Mitä nuuska on?

Nuuska on tupakkatuote, joka sisältää runsaasti nikotiinia ja noin 28 syöpävaarallista ainetta.

Nuuska sisältää raskasmetalleja ja torjunta-ainejäämiä.

Nuuska aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden nopeasti.

Nuuska on erittäin haitallista terveydelle.

 

Mitä haittaa nuuskasta on?

Nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden sekä runsaasti terveyshaittoja.

Nuuskan käyttö on erittäin haitallista nuoren kehittyville aivoille. Nikotiinin käyttö vaikeuttaa oppimista, keskittymistä ja muistitoimintoja.

Nuuska aiheuttaa limakalvovaurioita, pysyviä, korjaamattomia ien- ja hammasmuutoksia.

Nuuskan nikotiini aiheuttaa huomattavia muutoksia sydän- ja verenkiertoelimistöön. Nuuskan käyttö on riski sairastua  vakaviin sydän- ja verisuonisairauksiin.

Nuuskaan kuluu paljon rahaa – nuuska maksaa nuorelle noin  5–10 euroa/ kiekko.

Lainsäädäntö

Nuuskan maahantuonti, myynti ja luovuttaminen on Suomessa kielletty.

Nuuskan myyminen tai antaminen kavereille on laitonta.

Nuuskan hallussapito ja maahantuonti on lain mukaan kielletty alle 18-vuotiailta.

Mitä sähkötupakka on?

Sähkötupakka tai sähkösavuke on tekninen laite, jonka kautta hengitetään yleensä nikotiinipitoista höyryä. Laitteesta on myös käytetty nimitystä sähköinen nikotiininannostelija.

Sähkötupakka poikkeaa perinteisestä savukkeesta, sillä sähkötupakkaa ei polteta. Koska siinä ei tapahdu palamista, se ei tuota savua, häkää, tervaa eikä muita haitallisia palamisyhdisteitä.

Sähkötupakka ei myöskään sisällä tupakkaa.

Sähkötupakkalaite koostuu akusta, valmiiksi täytetystä tai itse täytettävästä nestesäiliöstä sekä höyrystimestä eli atomisaattorista, joka lämmittää sinne säiliöstä päätyvän nesteen höyryksi. Nesteen höyrystyminen tapahtuu mallista riippuen joko manuaalisesti nappia painamalla tai automaattisesti imaisun yhteydessä.

Höyryn muodostamiseen käytettävät nesteet koostuvat pääosin propyleeniglykolista ja/tai glyseriinistä sekä makuaineista. Saatavilla on sekä nikotiinittomia nesteitä että erivahvuisia nikotiininesteitä.

Sähkötupakka ei ole vaaratonta!

 

Nikotiinia sisältäviä sähkötupakkavalmisteita ei saa myydä Suomessa, mutta niitä saa tilata ja tuoda ETA-alueelta maahan omaan käyttöön. Vuonna 2012 voimaan tulleen tupakkalain muutoksen myötä sähkötupakan mainonta internetissä kiellettiin.

 

Tupakkalain ikärajaa koskeva sääntely ei koske sähkötupakkalaitteita ja niissä käytettäviä nikotiinittomia nesteitä. Nikotiinia sisältävät nesteet kuuluvat lääkelain piiriin.

Hymyä huuleen! - Nappaa tästä faktaa ja vinkkejä

  • Suhtaudu itse tupakkatuotteisiin kielteisesti.

  • Anna esimerkkiä, ole roolimalli – mieti millaista esimerkkiä annat nuorelle tupakkatuotteiden käyttöön liittyen. Oma asenteesi vaikuttaa nuoren käsityksiin ja asenteisiin!

  • Keskustele nuoren kanssa avoimesti tupakkatuotteiden käytöstä ja sen vaaroista. Nuori tarvitsee ajantasaista tietoa monelta taholta.

  • Kannusta nuortasi nikotiinittomuuteen, tue käytön lopettamisessa.

  • Älä hyväksy nuoren tupakkatuotteiden käyttöä tai laitonta nuuskatoimintaa .

  • Huomaathan, että tupakkatuotteet (tai muut päihteet) eivät kuulu urheilevan nuoren arkeen! Nikotiini vaikuttaa voimakkaasti urheilusuorituksiin sitä heikentävästi.

  • Uskalla pyytää ammattilaisten apua omien voimavarojesi ehtyessä.

Tsekkaa yhdessä nuoren kanssa:

bottom of page