KYSY!

Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Asiantuntija vastaa -osiossa NIKO-asiantuntijat vastaavat lähetettyihin kysymyksiin. Asiantuntijamme ovat terveydenhuolto- ja koulutusalan ammattilaisia. Jos lähetät oman kysymyksen, saat siihen vastauksen viikon sisällä kysymyksen saapumisesta meille. Lähetä kysymyksesi tämän sivun lomakkeella. Alla muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä, joita klikkaamalla pääset suoraan vastaukseen.

Mitä haittoja nuuskasta on nuoren terveydelle?

Mitä nuuska on?

Mitä nuuska sisältää?

Miten nuuskasta pääsee eroon?

Miksi nikotiinituotteet ovat haitallisia urheilevalle nuorelle?

Millaisia vieroitusoireita nikotiinituotteiden käytön lopettamisesta seuraa?

Mikä sähkösavuke on?

Mitä sähkösavukkeet sisältävät?

Onko haitallista, jos käyttää nikotiinituotteita vain harvoin ja vähän?

Millaisia suumuutoksia nuuskan käyttö aiheuttaa?

Minkälaista riippuvuutta tupakasta aiheutuu?

 

Q: Mitä haittoja nuuskasta on nuoren terveydelle?

A: Nuuska aiheuttaa huomattavia haittavaikutuksia terveydelle ja sisältää runsaasti elimistölle haitallisia ainesosia, kuten raskasmetallia ja erilaisia karsinogeeneja eli syöpää aiheuttavia aineita.

 

Jo lyhytaikainen nuuskan käyttö aiheuttaa voimakkaan nikotiiniriippuvuuden. Nuuskassa on huomattavasti enemmän nikotiinia kuin esimerkiksi savukkeissa. Nuuska vaurioittaa hampaita, ikeniä ja suuonteloa, aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia (rytmihäiriöistä tukoksiin) sekä vaikuttaa keskushermostoon aiheuttaen keskittymisen, muistin ja oppimisen vaikeuksia. Jo lyhytaikainen käyttö aiheuttaa muutoksia nuoren kehittyville aivoille! Nuuskan ja muiden nikotiinituotteiden käyttö vaikuttaa nuoren suorituskykyyn urheilussa ja altistaa urheiluvammoille. Nikotiinituotteiden käyttö heikentää erektiota.

 

Nuuska voi aiheuttaa parantumatonta vahinkoa suuhun. Näitä pysyviä vaurioita ovat ikenien vetäytyminen ja hammaskaulan kuluminen. Lisäksi nuuskaaminen lisää ientulehduksen riskiä, hammaskiven kertymistä ja aiheuttaa hampaiden värjääntymistä. Nämä aiheuttavat suuhun pahaa hajua. 

Q: Mitä nuuska on?

A: Nuuska on suussa käytettävä tupakkajauheesta tehty kostea tyyny/ möykky tai nenään vedettävä kuiva tupakkajauhe. Kosteaa nuuskaa käytetään suussa irtonuuskana tai annosnuuskana.  Annosnuuska eli pussinuuska on pakattu pieniä teepusseja muistuttaviin käyttövalmiisiin annospusseihin, joita laitetaan myös ylähuulen alle. Nuuska-annospusseissa on noin 4-8 mg/g nikotiinia, mutta vahvimmissa nuuskissa voi olla jopa 45mg/g. Nuuskaan lisätään myös aromi- ja makuaineita, joilla peitetään tupakan makua ja tehdään nuuskasta miellyttävämpää ja houkuttelevampaa.

Q:Mitä nuuska sisältää?

A: Tupakkamassaan lisätään valmistuksen yhteydessä muun muassa vettä, säilöntäaineita ja kosteutta ylläpitäviä aineita sekä makuaineita. Nuuska sisältää 2500 erilaista kemikaalia. Tässä on mukana monia myrkkyjä, kuten raskasmetalleja ( lyijyä ja kadmiumia), sekä jäämiä tuholais- ja kasvimyrkyistä. Nuuska sisältää lisäksi 28 karsinogeenia eli syöpää aiheuttavaa ainetta ja voimakasta stimulanttia, nikotiinia.

 

Nuuskan sisältämät vaaralliset aineet imeytyvät verenkiertoon suun limakalvon läpi. Osa nuuskasta tulee myös  syljen mukana niellyksi, joten sen sisältämät haitalliset aineet pääsevät mahalaukkuun ja suolistoon. Verenkierrossa vaaralliset aineet kulkeutuvat kaikkialle elimistöön.

Q: Miten nuuskasta pääsee eroon?

A: Kun vähentää nuuskan käyttöä joka päivä, veren nikotiinipitoisuus laskee hitaasti. Tämä lieventää vieroitusoireita sitten, kun lopettaa kokonaan. Kannattaa myös tarkkailla ja vähentää sellaisia tapoja, jotka liittyvät nuuskan käyttöön.

Nuuskan käytön vähentämistä auttaa, kun

 • pitää nuuskat poissa silmistä.

 • vaihtaa nuuskalaatua, esim. pahemman makuiseen.

 • pitää nuuskaa vähemmän aikaa suussa.

 • totuttelee yhä pitempiä aikoja siihen, ettei huulen alla ole nuuskaa. Käyttöä kannattaa vähentää asteittain.

 • Vähentää annosten lukumäärää tai tekee pienempiä annoksia.

 

Päätös lopettamisesta kannattaa tehdä siten, että päättää konkreettisen päivän, jolloin käyttö on lopetettu kokonaan ja merkitsee sen kalenteriin. Lisäksi kannattaa listata nuuskan käytön plussat ja miinukset - puntaroida niitä etuja, joita käytön lopettaminen tuo tullessaan!

Q: Miksi nikotiinituotteet ovat haitallisia urheilevalle nuorelle?

A: Nikotiinituotteet heikentävät suorituskykyä selvästi, vaikka käsitykset tästä ovat päinvastaiset. Palautuminen hidastuu, kestävyys ja voima vähenevät, urheiluvammojen riski kasvaa, vieroitusoireet haittaavat keskittymistä ja verenkierto heikkenee.

Q: Millaisia vieroitusoireita nikotiinituotteiden käytön lopettamisesta seuraa?

A: Nikotiiniriippuvuus tarkoittaa sitä, että toimiakseen normaalisti tupakoijan elimistö tarvitsee nikotiiniannoksen säännöllisin väliajoin. Kun nikotiini häviää elimistöstä, voi alkuun seurata erilaisia vieroitusoireita. Oireiden kesto ja määrä vaihtelevat. Keskimäärin ne kestävät 2-4 viikkoa. Yleensä oireet ovat voimakkaimmillaan ensimmäisen viikon aikana ja laantuvat sitten hiljalleen.

 

Yleisimpiä vieroitusoireita:

 • ärtyisyys

 • kärsimättömyys

 • tupakanhimo

 • levottomuus

 • keskittymisvaikeudet

 • univaikeudet

 • päänsärky

 • makeanhimo ja ruokahalun lisääntyminen

Q: Mikä sähkösavuke on?

A: Sähkösavuke on sähköllä toimiva, tehdasvalmisteisen savukkeen käyttötapaa imitoiva laite, joka yleensä koostuu kolmesta osasta: akusta, höyrystimestä sekä nestesäiliöstä tai patruunasta. Markkinoilla on kahdenlaisia nesteitä, nikotiinia sisältäviä sekä nikotiinittomia. Nesteiden laatu vaihtelee, lisäksi nesteiden ainesosia ei ole aina eritelty ja kerrottu kuluttajalle. Myös sähkösavukkeen osien pakkausmerkinnät saattavat olla puutteellisia.

 

Sähkösavukkeet ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina ja aihe herättää jatkuvasti keskustelua ja kysymyksiä. Sähkösavukkeiden turvallisuudesta on vielä toistaiseksi saatavilla niukasti tieteellistä näyttöä.

Q: Mitä sähkösavukkeet sisältävät?

A:  Sähkösavukkeessa käytettävien nesteiden tiedetään sisältävän propyleeniglykolia- tai glyserolia, vettä ja makuaineita. Sähkösavukenesteistä ja sähkösavukkeista vapautuvasta höyrystä on löytynyt terveydelle haitallisia aineita. 

Sähkösavukkeen käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia yhdisteitä, muun muassa formaldehydia ja asetaldehydia, joita esiintyy myös tupakansavussa. Niiden on todettu myös aiheuttavan kurkun ja suun ärsytystä.Sähkösavukkeiden ja niissä käytettävien nesteiden turvallisuutta ja haitattomuutta ei ole osoitettu.

Q: Onko haitallista, jos käyttää nikotiinituotteita vain harvoin ja vähän?

A: Nikotiinituotteet eivät ole lyhyessä tai vähäisessäkään käytössä suositeltavia. Nikotiini on stimulantti, johon riippuvuus syntyy nopeasti, jo muutamien käyttökertojen jälkeen. Lyhyt, vähäinen käyttö altistaa terveysriskeille ja nikotiinituotteiden jatkuvalle käytölle.

Q: Millaisia suumuutoksia nuuskan käyttö aiheuttaa?

A: Jo melko lyhytaikaisen nuuskaamisen jälkeen suun limakalvolla ilmenee muutoksia kohdassa, jossa nuuskaa pidetään. Ensin limakalvo tulee hienopoimuiseksi ja röpelöiseksi. Kohoumat ovat vaaleita ja joskus hieman kellanruskeita. Pitempiaikainen, säännöllinen nuuskaaminen värjää limakalvot vähitellen ruskehtaviksi ja ne kovettuvat. Herkimpien nuuskan käyttäjien limakalvo alkaa halkeilla. Nuuskaamisen aiheuttamat vahingot voivat olla nuorilla suuremmat kuin aikuisilla, koska heillä on erityisen herkät ikenet.Lisäksi nuuskaaminen värjää hampaita ja aiheuttaa ienvetäytymiä melko nopeasti käytön aloittamisen jälkeen.

 

Nuuskan käyttö erityisesti nuorella iällä lisää mm. suuontelon syövän riskiä. Nuuskassa olevat syöpää aiheuttavat aineet ovat suorassa kosketuksessa limakalvoihin, joten riski on suurin niillä alueilla, joissa nuuskamälliä tavallisimmin pidetään ja riski nousee käyttöajan kasvaessa. 

Q: Minkälaista riippuvuutta tupakasta aiheutuu?

A: Tupakointi on riippuvuusoireyhtymä. Siihen liittyy tapariippuvuuden ja fyysisen nikotiiniriippuvuuden lisäksi muitakin riippuvuuden muotoja, jotka osaltaan vahvistavat ja ylläpitävät tupakointia. Näitä ovat yhteenkuuluvuutta vahvistava sosiaalinen riippuvuus ja tunnereaktioihin liittyvä psyykkinen riippuvuus.

 

Tupakointi aloitetaan yleensä murrosiässä. Siihen liittyy halu päästä kaveriporukkaan ja aikuisuuden tavoittelu. Voimistuvan nikotiiniriippuvuuden myötä sosiaalisen riippuvuuden merkitys vähenee, muttei häviä kokonaan. Monelle aikuisellekin tupakointi on sosiaalista, esimerkkinä tästä työpaikkojen tupakkaringit sekä juhlatupakointi. Psyykkinen riippuvuuden seurauksena tupakointia aletaan käyttää tunteidensäätelykeinona. Tyypillisimmillään tupakoitsija tarvitsee tupakkaa epämiellyttävien tilanteiden välttämiseen, stressinpurkuun tai tunnereaktion sietämiseen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KYSYMYKSIÄ NUORILTA

Q:Miksi tulen vihaiseksi, kun en polta tupakkaa? nimimerkki "Vili"

A: Tupakan (ja kaikkien tupakkatuotteiden) nikotiini aiheuttaa jo vähäisessä käytössä voimakkaan riippuvuuden. Kun tupakoiva ei saa säännöllisesti nikotiinia, saattaa siitä aiheutua vieroitusoireita, kuten ärtymystä, päänsärkyä, levottomuutta, käsien tärinää, ja keskittymisvaikeudet. Vieroitusoireet vähenevät ja loppuvat kokonaan tavallisesti 2-4 viikon kuluttua, kun jatkat tupakoimattomuutta. Tupakoimattomuus kannattaa!

 

Q: Suuri osa kavereistani käyttää sähkötupakkaa ja sanovat, ettei siitä aiheudu samoja haittoja kuin tupakoinnista. Voinko siis huoletta alkaa käyttämään sähkötupakkaa? NIMIMERKKI "Sähkistä"

A: Sähkötupakan käyttö ei missään nimessä ole vaaratonta tai huoletonta nuorelle. Sähkötupakka on sähköllä toimiva, savukkeen käyttötapaa imitoiva laite, joka koostuu kolmesta osasta: akusta, höyrystimestä sekä nestesäiliöstä tai patruunasta. Markkinoilla on kahdenlaisia nesteitä, nikotiinia sisältäviä sekä nikotiinittomia. Sähkösavukkeessa käytettävien nesteiden tiedetään sisältävän propyleeniglykolia- tai glyserolia, vettä ja makuaineita. Sähkösavukenesteistä ja sähkösavukkeista vapautuvasta höyrystä on löytynyt terveydelle haitallisia aineita. Sähkösavukkeen käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia yhdisteitä, samoja kuin perinteisessä tupakassa.

 

Q: Onko totta, että nikotiinia sisältävät tuotteet aiheuttavat erektiohäiriöitä?

NIMIMERKKI "Pöllölaaksosta päivää"

A: Nykyinen tieto viittaa siihen, että tupakointi ja muiden nikotiinituotteiden käyttö on erektiohäiriöiden yksi suurimmista riskitekijöistä. Akuutisti syntyvään tupakan aiheuttama (juuri poltettujen savukkeiden tai nuuskan käytön jälkeen) erektiohäiriö johtuu ainakin osittain nikotiinin vaikutuksesta. Nikotiini aiheuttaa vasospasmin peniksen verisuonissa ja se vaikuttaa paikallisen verenkierron dynamiikkaan. Yksi  mekanismi on myös tupakoinnin aiheuttama peniksen verisuonten endoteelin toimintavajaus. Tupakkatuotteiden käytön lopettaminen kannattaa siis jo erektion säilyttämiseksi!

 

Q: Mitä voisin sanoa poikakaverille, joka käyttää nuuskaa, että hän lopettaisi sen käytön?

NIMIMERKKI "Tsiina03"

A: Hienoa, että olet rohkea ja haluat puuttua poikakaverisi nuuskan käyttöön. Nuuskalla on runsaasti haitallisia vaikutuksia terveydelle ja voisit aloittaa kertomalla lyhyesti niistä - usein nuorilla on kuitenkin tietoa, mutta sen käyttö omaan itseen liittyen on hankalaa, nikotiiniriippuvaiselle jopa mahdotonta! Voisit kertoa, että olet huolissasi nuuskan käytöstä ja toivoisit, että poikakaverisi voisi pohtia nuuskaamisen lopettamista. Voisit ilmaista, että olet kiinnostunut hänestä ja hänen terveydestään, ja olisit valmis olemaan tukena ja "rinnalla" lopettamisprosessin aikana. Sopikaa yhteisesti päivä, jolloin poikakaverisi lopettaa nuuskan käytön ja merkitkää se kalenteriin, miettikää yhteistä tekemistä päiviin, jolloin nuuskan ajatteleminen on helpompi unohtaa. kerro myös, että vähentämisen ja lopettamisen aikana tulee vieroitusoireita, mutta ne hellittävät muutamassa viikossa! Voit myös näyttää www.rookikroppa.fi sivuston poikakaverillesi – sivustolta pääsee näkemään, mitä tupakkatuotteet tekevät konkreettisesti terveydelle. Onnea lopettamiseen teille molemmille!

 
 

KYSYMYKSIÄ VANHEMMILTA JA KASVATTAJILTA

Q:Nuoren kaveriporukassa suurin osa käyttää jotain tupakkatuotetta. Oma nuorikin kertoo kokeilleensa. Millä tavoin voin puuttua tähän, olisiko konkreettisia keinoja? nimimerkki "Nipottajamutsi?"

A: Alle 18-vuotiaan nuoren kohdalla puuttuminen sekä päihteiden käyttöön että kaveriporukkaan kuulumiseen on vielä suhteellisen helppoa - vanhemmat ja kasvattajat ovat velvollisia puuttumaan nuoren terveyttä uhkaaviin tekijöihin. Tupakkatuotteet, alkoholi ja huumeet kuuluvat terveyttä uhkaaviin tekijöihin ja vaarantavat jo lyhytaikaisessa ja vähäisessä käytössä nuoren terveyttä. Jos tuntuu, että tarvitset puuttumiseen tukea, kannattaa olla yhteydessä nuoren kouluun, lähinnä luokanvalvojaan ja terveydenhoitajaan, mahdollisesti myös kuraattoriin. Yhdessä voisitte nuoren kanssa keskustella tupakkatuotteiden käytöstä ja kaveripiirin merkityksestä sekä yleiseen hyvinvointiin että nuoren terveyteen.

 

Kaveriporukasta vierottaminen on vaikeaa. Tässä kannattaa ensin kuunnella nuorta ja pyytää häntä kirjaamaan esimerkiksi "plussat ja miinukset" ko. kaveriporukasta. Nuoren itsetunnosta ja itsekurista riippuu, miten kaveriporukka häneen vaikuttaa ja pysykö nuori itse ns. kaidalla tiellä. Tupakkatuotteiden vaaroista kannattaa keskustella avoimesti yhdessä. kannattaa myös kertoa, että olet huolestunut ja haluat siksi nyt ajoissa puuttua tilanteeseen. Lisätietoa nikotiinituotteiden terveysriskiestä saat sivustoltamme!

 

Lähetä kysymys asiantuntijalle

 

Voit lähettää oman kysymyksesi nimimerkillä. Lähettämällä kysymyksen oheisella lomakkeella, suostut siihen, että kysymyksesi voidaan julkaista täällä NIKO-projektin Asiantuntija vastaa -sivulla. Julkaistuissa kysymyksissä käytetään vain nimimerkkiä, yhteystietoja ei julkaista. Asiantuntija vastaa kysymykseesi myös henkilökohtaisesti antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

 

Yhteystietoja ei tallenneta mihinkään rekisteriin. Pidätämme oikeuden muokata kysymysten kirjoitusasua julkaisua varten.

KIITOS! VIESTISI ON LÄHETETTY ONNISTUNEESTI.